Hvordan overnatter du i din campervan eller autocamper?

At tænke længere, end til én selv, er sådan set nok mit bedste bud, på noget der kan virke. Også for andre.

Det er langt fra første gang, at jeg berører emnet om det at fricampe, overnatte i sin campervan, autocamper, parkere, raste eller – lad mig blot kalde det hvad det vel egentlig ér; en måde hvorpå du kan snuppe en gratis overnatning på offentlig grund, oftest i dejlige fredfyldte omgivelser.

Der er intet galt i at ønske, at parkere udenfor de etablerede campingpladser, stellpladser, bondegårdsferier, fiskesøer, havne og hvad der ellers er af muligheder, men det kan være udfordrende, især når ikke vi, os campervan -folk, alle overholder de mest almindelige normer, indenfor god pli og høflig omtanke for både natur, dyr og mennesker, der hvor vi kommer frem.

Uanset hvor irriterende det føles, så dømmes vi alle over én kam

Her er lidt af de rettesnore jeg går efter, når jeg parkerer min campervan for at være til mindst muligt gene, for at tage hensyn og udvise behørig omsorg, også overfor den natur jeg elsker – præcis som den er.

  • Generer jeg udsynet, for andre, her hvor jeg holder?
  • Holder jeg i vejen, for dem som bor her, spærrer jeg en brandvej?
  • Er det privat grund?

    Er svaret nej, til det hele, så kan jeg godt finde på at holde der med min autocamper. Ellers ikke.

De fastboende har, trods alt, købt og betalt for udsigten og truffet et aktivt valg om at bo der, hvor vi blot er gæster, på gennemrejse i deres for-eller baghave, og det bør vi respektere fuldstændigt på lige fod med egen forventning, om at andre, selvfølgelig, heller ikke bare kommer og invaderer vores privatsfære.

Ville du f.eks. bryde dig om, at jeg gik ind i dit hjem, eller parkerede direkte foran dine vinduer, selvom der var mange andre steder jeg kunne gøre det?

Stedet, hvor jeg har boet i telt et par år, er på privat grund, omgivet af skov, marker og sø, vejen herhen er en privat fællesvej, i landzone, og dermed kun til bilkørsel for de som bor her.

Vejen er afmærket. Først ved det første stykke, som er Skov- og naturstyrelsens område, derefter igen markeret hvor skellet til denne grund går, og senere igen der hvor skellet til naboen går. Alligevel har jeg, og naboerne, mange gange, oplevet autocampere/campervan holde i indkørslerne, på markerne og i siden af den ret smalle grusvej. Telte bliver slået op ved søen, der tændes bål direkte i skovbunden og mennesker står og fisker i den i øvrigt fuldstændigt fredede sø. Og det er trist.

Det er ikke alene trist for os som bor her, det er også trist for dig, mig og dem som en dag kommer efter os. Bevares, jeg forstår godt man gerne vil holde her med sin camper, her er meget smukt, men det er så ubegribeligt uhøfligt og ignorant, at undlade at tage hensyn til de fastboende. De færreste er vel, helt ærligt, interesseret i en autocamper/campingvogn/lastbil/andet parkeret foran den udsigt de har investeret i? Og der findes andre muligheder. Også her.

Siden jeg begyndte at dele stederne her i området, er vores udfordring med irriterende parkeringer næsten stoppet. Tankevækkende, ikke sandt?

En anden ting, som er både nyttig for en selv, den næste som kommer og mest af alt for dyrene og naturen, er at fjerne affald hvor end man parkerer sin bil. Jeg kan anbefale, at have sådan én her med i sin camper, den fylder næsten intet, og gør en kæmpe forskel.

Naturen er natur – ikke en skraldespand

Noget andet, som jeg gør rigtig meget i, er at handle lokalt. Lige der hvor jeg er, og allerhelst køber jeg lokalt producerede varer, da det både støtter det område jeg er i, de små virksomheder, udkantsområder og sidst, men slet ikke mindst, forbruger det mindre af jordens ressourcer, når varer ikke skal transporteres over lange afstande før end de når til forbrugerne.

I denne corona-tid har det vist sig at være endnu vigtigere, de små erhvervsdrivende lider – og det er endnu en god grund til at placere pengene der hvor man ér.

Fredede områder og overbelastede strande har brug for ro

Et godt eksempel, på ovenstående, kunne være strandene på Rømø. De er, fra det tidlige forår og ind i det spæde efterår, fyldt med biler, autocampere, campervan, busser og andre køretøjer. Livet leves på stranden og det er hårdt ved naturen – så måske, er det egentlig helt okay at stranden, og dyrelivet, får fred og ro om natten?

Der findes mange steder, hvor det er muligt at parkere, med smukke udsigter, skøn natur og hvor man stadig kan vise hensyn overfor de mennesker, der har hele deres liv og hverdag der hvor vi holder ferie

Et rigtig godt supplement, til at overnatte ude i det fri, er at bruge Pintrip pladserne, som er på privat jord, og med få pladser, sådan at man ikke får campingplads fornemmelsen – som for en del er årsagen til at vælge de alternative veje. Du kan også melde dig ind i Pintripper gruppen og se meget mere om pladserne, værterne og hvordan det hele fungere – du er også velkommen til at læse denne guide jeg har skrevet om Pintrip, som jeg er glad ambassadør for.

Lidt flere fif til overnatning i det fri

  • Misbrug ikke områdets generøsitet, bliv kun én nat hvert sted og kom i stedet tilbage en anden gang. De lokale holder som regel godt øje med nærområderne
  • Tænk over hvornår du har markise, bord og stole ude. Pak alting sammen efter brug, sådan at det alene er din campervan der er parkeret
  • Overnatter du i byen, eller i beboede områder, da ankom sent og kør tidligt
  • Undlad at bade området i lys, træk gardinerne for så snart det bliver mørkt. Det kan være ubehageligt for lokale at kunne se et oplyst område, men ikke at kunne se hvad der gør det
  • Lad være med at diskutere med de lokale, er man uønsket så kør et andet sted hen – der findes mange andre gode steder, hvor man ikke er til gene
  • Undlad, så vidt muligt, at parkere der hvor lastbilerne holder. De passer et arbejde, og har ikke den tid til at finde et andet sted som vi har
  • Kør videre hvis du ankommer til et sted som i forvejen har mange biler holdene. Lad os ikke trække elastikken for meget

Som skrevet, i begyndelsen, er det langt fra første gang at jeg berører dette emne – du kan læse mere om det her, her og er du interesseret i hvordan jeg gør, for at føle mig og være sikker, i min campervan, så har jeg skrevet om det her.

Hilsen Ayo

Forrige indlæg Næste indlæg

3 Kommentarer

  • Reply Klaus johansen 20. januar 2021 at 15:01

    Elsker frihed

  • Reply REJSER & LIVSTIL: – Jeg har ikke set mig tilbage – Ekstra Bladet – HASTOSEE.COM 3. september 2022 at 21:37

    […] Læs mere på Ayo Hansens blog. […]

  • Skriv en kommentar